Kako izabrati savršenu maturalnu haljinu?

02.07.2015.

Bliži se kraj školske godine, a to znači približava se vrijeme maturalnih večera. To je za sve maturante jedan od najvažnijih dana u životu, dan kojeg pamte cijeli život. Zato je vrlo važno pitanje što obući na maturalnu? Dečkima je u tom odabiru puno lakše… Odijelo, košulja, kravata i to je to… i oni su spremni, ali kod djevojaka to iziskuje veće napore – haljina, cipele, torbica, nakit, šminka i frizura. Najbitnije je krenuti od haljine, ona diktira sve ostalo.
Kod odabira haljine treba paziti da ta haljina predstavlja vas, a ne vi haljinu. Haljina treba biti lijepa, elegantna, ali i funkcionalna (u njoj se trebate zabaviti cijelu večer i slobodno plesati). Mnoge djevojke obilaze salone sa slikama haljina s piste i dodjele Oscara, međutim nisu svjesne da su to haljine prvenstveno izrađene od preskupih materijala (gdje će kopija te haljine uvijek biti samo kopija), a i te haljine su pogodne samo za pistu i poziranje – u njima nema opuštenog plesa. Zato treba poznavati sebe i zaviriti u naše domaće dizajnerske dućane koji pružaju veliki izbor originalnih maturalnih haljina.
Ova godina ponovno je u znaku dugih večernjih haljina, izrađenih od čipke, muslina, sjajnih materijala u puderastim i pastelnim bojama. Naravno da je tu i uvijek prisutna crna boja (za koju se iz iskustva odlučuje najviše maturantica). Kod odabira haljine svakako treba biti svjestan svojih nedostataka i krojem haljine ga prikriti, a istaknuti vaše atribute – noge, ruke, leža, dekolte. Haljina treba biti i pomalo sexy izgleda, ali s mjerom da ne ispadne neprimjerena godinama. Za tu večer trebale bi izbjegavati haljine sa šlepovima koji se vuku iza vas te pretjerano uske i kratke haljine u kojima je nemoguće sjesti jer će vam takva haljina vrlo brzo postati patnja.
Nakon što ste riješili haljinu, na redu su cipele. Kod kratkih haljina one su jako bitan dio i nije obavezno da budu u boji haljine, mogu biti u nekoj sasvim drugoj boji i povezat ih s bojom torbice. To je zgodno ako je haljina neke tamne boje, a cipele i torbicu izabrati recimo srebrne boje. Osim izgleda cipele moraju biti i ugodne (iako za svaki slučaj sa sobom ponijeti i balerinke kada prođe onaj formalan dio sa slikanjem).
Nakon cipela i torbice treba se odlučiti za nakit. Tu treba paziti da se ne pretjera. Trenutno je moderan veći i jači nakit. On dolazi u obzir ako je haljina skromnija, ali ako je haljina raskošna i svjetlucava, bolje je odlučiti se za decentniji nakit ili se odlučiti samo za naušnice.
Kod odabira šminke i frizure treba isto paziti da stilom slijede haljinu (npr. ako nosite otkačenu haljinu nećete se odlučiti za strogu pundžu i obrnuto).
Ovo su samo upute oko priprema. Da bi maturalna večera ostala u nezaboravnom sjećanju, uz želje da se dobro zabavite, ovisi samo o vama…

Natrag na vrh